Vorige artikel 11 september 2019 Volgende artikel

Team Barcode Architects – Karres en Brands wint prijsvraag om een inclusieve wijk te ontwerpen

Team Barcode Architects – Karres en Brands wint prijsvraag om een inclusieve wijk te ontwerpen

Donderdag jl. is ons plan voor Weezenlanden Noord in Zwolle door woningstichting Openbaar Belang als beste beoordeeld. De nieuwe wijk aan de rand van de binnenstad is ruim opgezet met groen en water als verbindende factor. Het plan bestaat uit ca. 500 woningen waarvan 230 sociaal, met een grote diversiteit in de openbare ruimte en de woningtypologie.

Diversiteit en mix met mens centraal

Op basis van het stedenbouwkundig plan van bureau Urhahn, ontwikkelden Barcode Architects en Karres en Brands dit integrale groen-stedelijke masterplan. De identiteit van Weezenlanden Noord krijgt vorm door de leefkwaliteit die de nieuwe stadswijk biedt. Door goed te kijken naar de behoeftes van de mens in de stad en het consequent doorwerken van een optimale leefkwaliteit in het ontwerp van de wijk ontstaat een uniek stuk stad met een bijzondere integrale samenhang tussen het landschappelijke en de architectuur. Een stuk stad gedefinieerd niet door iconische architectuur maar door diversiteit, mix en een zorgvuldig gearticuleerde interactie tussen gebouw en openbare ruimte.

Getrapte collectiviteit

Weezenlanden Noord is een plek voor ontplooiing, er is ruimte voor wonen, sport, ontmoeting en werk. Naast het centrale buurtpark en de overgang met stadspleintjes aan de Schuurmanstraat bevinden zich de verhoogde binnenhoven, verbonden door trappartijen, lobby’s en stoepen: de collectieve ruimtes voor het hele blok. Op alle niveaus wordt ontmoeting tussen huis, blok en buurtgenoten gestimuleerd. Weezenlanden Noord is een serie van zorgvuldig ontworpen collectieve ruimtes die de overgang van stadsruimte naar private plekken overbruggen. Het ontwerp van de open ruimtes speelt met deze overgang van publiek naar privé zonder hekken of harde grenzen, maar altijd van hoge kwaliteit. De stedenbouwkundige opzet bevat een specifieke publieke ruimte voor elk niveau van collectiviteit, die langzaam de overgang maken van stad naar appartement: van straat naar buurtpark, van collectief parkmeubilair naar lobby en van binnenhof naar stoep.

 

Artefacten voor Collectiviteit

Collectiviteit is het uitgangspunt voor het ontwerp van de binnen en buitenruimtes en klinkt door op alle niveaus. Ook op de schaal van de losse elementen kan een belangrijke aanleiding gevormd worden voor ontmoetingen tussen buren in je eigen straatje of aan de andere kant van de wijk. De ontmoetingsplekken ontworpen rondom objecten vormen een hybride tussen je woonkamer en de buitenruimte. Zoals een tafel, bank, trap - geïntegreerd tot een plek in de buitenruimte waar je graag met je familie of buren samenkomt. Deze bijzondere objecten in de buitenruimte dragen bij aan de herkenbaarheid en collectiviteit van Weezenlanden Noord. Door de objecten in de fasering van het project flexibel in te zetten, en ze met de groei van de wijk mee te verplaatsen, ontstaat reeds in de eerste fase van het project al een hoogwaardig kwalitatieve buitenruimte.

 

Groen Blauw Metabolisme

Weezenlanden Noord wordt een toonbeeld van duurzame verstedelijking waarbij de energietransitie, klimaatbestendigheid en ruimtelijke ontwikkeling samengaan. Om een leefbare gezonde en prettige stad te ontwikkelingen is integrale duurzame verstedelijking noodzakelijk: het is voor ons geen ambitie, maar een vanzelfsprekendheid. Weezenlanden Noord wordt een schakel in het stadsmetabolisme met geïntegreerde en integrale oplossingen.

 

In deze bijzondere stadswijk bekijken we groen niet alleen vanuit gebruik en beleving, maar ook vanuit het oogpunt van biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Weezenlanden Noord integreert biodiversiteit op alle schaalniveaus. Ook water is een belangrijk onderdeel van de ontwerpstrategie van Weezenlanden Noord. Het is een herkenbare verbinder tussen omgeving, gebouw en gebruiker. In plaats van het regenwater zo snel mogelijk af te voeren, is de strategie in Weezenlanden Noord om het water op te vangen, te filteren en op eigen gebied te hergebruiken. Door de mix van intensieve groene daken, natuur-inclusieve gevels en een gevarieerde beplanting met waterberging wordt er niet alleen veel water vastgehouden maar ook een hogere maat van biodiversiteit verzorgd.

De komende 10 jaar werken we aan de realisatie van een inclusieve woonwijk waar iedereen kan wonen en die past bij Zwolle. Naar verwachting worden de eerste woningen in 2023 opgeleverd.