Vorige artikel 7 november 2016 Volgende artikel

Transformatie Kluyverweg tot Kluyverpark gereed

Transformatie Kluyverweg tot Kluyverpark gereed

Afgelopen zomer is op de Campus van de Technische Universiteit Delft de transformatie van de voormalige Kluyverweg tot het Kluyverpark afgerond. Het Kluyverpark is het centrale park dat in het zuidelijke deel van de campus de verschillende faculteiten met elkaar verbindt. Gemotoriseerd verkeer maakt hier plaats voor een ‘shared space’ park voor voetgangers en fietsers. Het park vormt het hart van dit deelgebied van de campus, en is dé plek waar studenten, docenten en andere gebruikers ontspannen, wandelen en elkaar ontmoeten.

De instandhouding van de imposante bomenstructuur langs de voormalige Kluyverweg vormt het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp. De vierdubbele iepenrij vormt een verbindend element op grote schaal en geeft het Kluyverpark allure. De bomenlaan geeft structuur en sfeer aan het grote parkoppervlak en dient tevens voor beschutting. De groene uitstraling van het park is gebaseerd op het onderliggende polderlandschap. De bomenrij past bij het karakter van de polder: lange lijnen benadrukken de horizontaliteit van het gebied. Daarnaast vormen bloeiende grasbermen, waterpartijen en ruim zicht de belangrijkste landschappelijke ingrediënten van het Kluyverpark.

Het Kluyverpark en haar directe omgeving zijn ingericht volgens het ‘shared space’ principe, waarbij voetgangers en fietsers de verharde buitenruimte met elkaar delen. Het padenpatroon is gebaseerd op de te verwachten loop- en fietsroutes die gebouwen onderling op een logische manier met elkaar verbinden. Voor de entrees verbreden de paden zich tot entreepleinen. De bestrating van de ‘shared space’ en entreepleinen vormen een herkenbare eenheid en bestaan uit grijze betonstraatstenen met een natuurstenen toplaag van verschillende grijstinten en afwerkingen. Deze bestrating zorgt voor een herkenbaar straatbeeld dat door de textuurverschillen van de toplaag toch de informele sfeer van een park heeft. De entreepleinen zijn vormgegeven als ontmoetings- en werkplekken in de openbare ruimte met fraaie boomgroepen en speciaal ontworpen zitmeubilair. Hier zijn naast vaste houten banken en tafels ook vrij verplaatsbare stoelen geplaatst. De stoelen kunnen vrij worden neergezet en verlevendigen het gebruik van de entreepleinen.

In het park zijn wadi’s aangelegd ten behoeve van een duurzame regenwaterafvoer en infiltratie. Over de wadi’s zijn bruggen aangelegd om goede verbindingen tussen de faculteiten te maken. Het Kluyverpark biedt ruimte aan verschillende soorten planten en dieren. De kruidenvegetatie, bermen en sloten spelen hierin een belangrijke rol. Via deze structuren vindt ecologische uitwisseling (droog én nat) plaats. Daarnaast zijn rond het nieuwe faculteitsgebouw van Technische Natuur Wetenschappen (TNW) watergangen aangelegd. Door deze groene en blauwe ruimtelijke functies aan elkaar te verbinden ontstaat een fijnmazig ecologisch netwerk. 

Het Kluyverpark is het eerste project van de TU Delft dat met de principes en materialisering uit de Campusvisie en Toolbox van bouwstenen voor de buitenruimte worden ingericht. De uitvoering hiervan geeft vorm aan het living campus principe.

Gerelateerde projecten