Vorige artikel 10 april 2020 Volgende artikel

Willem II Kazerne opent zich voor Tilburg

Willem II Kazerne opent zich voor Tilburg

De voormalige Koning Willem II kazerne in Tilburg wordt vanaf volgend jaar omgetoverd tot woongebied. Een bijzondere nieuwe woonwijk met bijzondere leef- en verblijfskwaliteit: divers, levendig en veilig, met aandacht voor herbestemming, duurzaamheid en gezond bouwen. De fantastische architectuur en structuur van de Boostkazerne biedt kansen voor een eigen sterke identiteit binnen de ontwikkeling van Stappegoor. 

De Willem II kazernebuurt maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Stappegoor, gelegen aan de zuidrand van Tilburg. De Gemeente Tilburg en Consortium Stappegoor (Synchroon/BPD Zuid) heeft uit een mini-competitie de stedenbouwkundige opzet van Karres en Brands voor verder ontwikkeling uitgekozen. Centraal in de ontwikkeling van de nieuwe Kazernebuurt staat de kazerne, in 1939 ontworpen door A.G. Boost. Een unieke plek dat decennialang voor Tilburgers verborgen bleef, maar straks voor eenieder toegankelijk door de poort in het hoofdgebouw. Het nieuwe ontwerp van de woonwijk ontleent zijn karakter aan het ensemble van de kazerne. De opbouw van hoofdgebouw, legeringen en keukengebouw huisvesten straks mogelijk een school, appartementen, ouderenzorg en kinderdagverblijf. 

De Kazernebuurt wordt een plek met bijzondere leef- en verblijfskwaliteit. Vanuit de buurt in de binnenstad en andere wijken van Tilburg optimaal bereikbaar, vooral met fiets of openbaar vervoer. De buurt faciliteert wel autogebruik, maar stimuleert nadrukkelijk het gebruik van duurzame vervoersmiddelen zoals elektrische deelauto’s en fietsen. Auto’s en doorgaand verkeer worden kan daarmee het straatbeeld geweerd krijgen een erfkarakter: Sociale contacten met de buurt, collectieve buitenruimtes, spelende kinderen en met veel groen. 

De nieuwe Kazernebuurt wordt de groene leefomgeving en biodiversiteit versterkt door ontharding van de woonwijk en de groene inrichting als habitat voor planten en dieren. Door het gehele gebied is een uitgebreid watersysteem verweven in de groene openbare ruimte en gebouwen. Met een duurzaam en circulair watersyteem, waar regenwater lokaal wordt geïnfiltreerd, gezuiverd, gebufferd en waar mogelijk hergebruikt en levert zo bijdrage aan microklimaat van de woonwijk. Dit groenblauwe netwerk versterkt het natuurlijk karakter van de woonwijk, maar werkt ook als een verbinder tussen gebouw, buitenruimte en gebruiker. 

Karres en Brands werk momenteel aan het stedenbouwkundig ontwerp voor de Kazernebuurt, maar zo lang de Willem II-kazerne nog leegstaat wordt het tijdelijk ingezet voor de opvang van dak- en thuislozen om het coronavirus te bestrijden. De gemeente Tilburg heeft kamers beschikbaar gesteld voor mensen zonder onderkomen.