Vorige artikel 14 oktober 2021 Volgende artikel

Blossem transformeert voormalige chipsfabriek naar klimaatadaptieve en collectieve woonwijk

Blossem transformeert voormalige chipsfabriek naar klimaatadaptieve en collectieve woonwijk

Waar vroeger de zakjes chips van de band af rolden komt een klimaatadaptieve, collectieve en groene woonwijk met 600 woningen: Blossem. Blossem is een nieuwe woonwijk op een voormalig industrieterrein, de voormalige Nibb-it fabriek, in Breda. De fabriekshallen zijn al lang verdwenen en het vroegere industrieterrein ligt al enige tijd braak, verscholen achter de Ettensebaan. Alleen het ketelhuis en de portiersloge staan er nog, als stille getuigen aan de industrie van vroeger. Maar niet voor lang, in 2022 start de bouw van Blossem.

Blossem wordt straks een bijzondere nieuwe wijk waar collectiviteit, (natuur-)inclusiviteit, circulariteit, klimaatadaptatie, waterberging en wonen in het groen centraal staan. Fietsers en voetgangers krijgen voorrang en de auto heeft er een ondergeschikte rol. Doordat parkeren langs de randen plaatsvindt, als hub waar ook commerciële en gemeenschappelijke functies aan gekoppeld worden, is er in het hart van de wijk ruimte vrijgekomen voor groen. Wonen  in Blossem betekent wonen in een park dat voor iedereen is, ook voor de bewoners van de aangrenzende buurten. Het park vormt een doorlopende groene ruimte die de verbinding met omgeving maakt. Het is een groene oase die de gebouwen samenbindt en tot aan de randen van het plan zichtbaar is. 

De afwisseling tussen bebouwing en groen zorgt voor een bijzonder ruimtelijk karakter, anders dan alle andere woonwijken in de omgeving. De inrichting van het park is gericht op het vergroten van de biodiversiteit en het opvangen en vasthouden van regenwater. Als ruggengraat van het park is er de ruige zone, deze vormt de begrenzing van de wadi en slingert over de gehele lengte van het plangebied. De ruige zone heeft steile randen en hoogteverschillen, gemaakt van aanwezig sloopmateriaal van de oude fabriek. Het gesloopte beton komt ook terug in de openbare ruimte en wordt hergebruikt voor de paden en stapelmuren. Voor het vergroten van de biodiversiteit is er gekozen voor inheemse planten met bessen, vruchten en noten.

Blossem illustreert de ontwikkeling van een oud industrieterrein tot een collectieve en natuurinclusieve woonwijk, het project dient als voorbeeld van een transformatie van industrie naar een belangrijke toevoeging voor natuur, stad en gemeenschap. Sinds 2019 werkt Karres en Brands i.s.m. Studioninedots aan het stedenbouwkundig plan  en de ontwikkelvisie, inmiddels werken we aan het ontwerp openbare ruimte en zijn we gestart met het DO. Daarbij zijn de eerste architecten begonnen met uitwerking voor de eerste 3 blokken van in totaal 15 bouwblokken.