Vorige artikel 19 januari 2021 Volgende artikel

Grote stappen voor innovatiedistrict Kennispark Twente

Grote stappen voor innovatiedistrict Kennispark Twente

In Enschede heeft het college de ontwikkelvisie goedgekeurd waarin Kennispark Twente van een bedrijventerrein getransformeerd wordt naar een innovatiedistrict waar wonen, werken en ontmoeten centraal staan. Door het aanpakken van de Hengelosestraat, die nu een grote barriere vormt, wordt het gebied verbonden met de campus van de Universiteit Twente.

De transformatie zorgt voor een kwaliteitssprong in het gebied en vergroot de aantrekkelijkheid als vestigingslocatie. Deze gebiedsontwikkeling kan in de komende tien jaar voor ruim 1800 nieuwe banen zorgen op Kennispark en nog eens 800 indirecte banen in de regio. 

Kennispark Twente was het eerste Business & Sciencepark van Nederland waar onderzoek van de Universiteit Twente werd omgezet in bedrijvigheid. In 30 jaar is Kennispark uitgegroeid tot een campus van nationaal belang. Het is een belangrijke banenmotor voor Enschede en Twente. Een transformatie is nodig om de concurrentie met andere Scienceparken wereldwijd aan te kunnen blijven gaan en haar economische waarde voor de regio te behouden. Het nieuwe Kennispark biedt plek aan een mix van innovatieve bedrijvigheid, woningen voor PhD-ers en young professionals, en gemeenschappelijke voorzieningen. Een slimme parkeerstrategie speelt ruimte vrij voor meer groen en ontwikkelruimte in een toekomstbestendig Kennispark.

Het stedenbouwkundigplan biedt alle betrokkenen bij Kennispark een heldere visie op de gewenste ontwikkeling van het gebied. Het zorgt ervoor dat de gemeente Enschede, haar partners en private organisaties gericht kunnen investeren in gebouwen, openbare ruimte en voorzieningen op het Kennispark van de toekomst. Dit moet zorgen voor een aantrekkelijke woon- en werkomgeving waarmee de stad makkelijker talent en werkgelegenheid aantrekt en vasthoudt.

In samenwerking met Gemeente Enschede, Universiteit Twente en Goudappel Coffeng