Vorige artikel 8 oktober 2020 Volgende artikel

Karres en Brands wint internationale competitie voor het ontwerp van het Noorse Nationale Houtkapmuseum en Wetland competentiecentrum.

Karres en Brands wint internationale competitie voor het ontwerp van het Noorse Nationale Houtkapmuseum en Wetland competentiecentrum.

De jury en de Commissie van Musea in Akershus selecteerden Karres en Brands uit 136 inzendingen voor onze eerste grote architectuuropdracht: een state-of-the-art museum van 7.000 m2.

"De gehele jury koos unaniem voor «Langhuset »van Karres en Brands […] Het museum is in harmonie met het omringende deltalandschap en respecteert de geschiedenis en het erfgoed van het houtkappen dat zo kenmerkend is voor dit gebied." Vidar Mørch, Museums in Akershus

Gelegen aan de grootste binnenlandse delta van Noord-Europa, aan de oevers van de Glomm, en op 30 minuten van Oslo, wordt het museum de belangrijkste bestemming van Noorwegen voor cultureel en natuurlijk erfgoed. Met als doel het bewustzijn te vergroten van de waarde van de Noorse wetlands. Enerzijds als habitat voor planten en dieren en daarnaast als belangrijke natuurlijke bron voor mensen.

Centraal in het ontwerp van Karres en Brands is het eerbetoon aan de unieke delta-omgeving van Fedsund, met de sterke relatie tussen mens en water. Ons voorstel richt zich op de kadering van het omliggende iconische landschap en het genereren van een flexibel framework voor interactie.

Langhuset

Ons ontwerp Langhuset (het lange huis) verbindt cultuur en natuur in een robuust en eenvoudig gebaar. Het presenteert zichzelf even bescheiden als krachtig, met een zorgvuldig gekozen geometrische volume, dat in de eenvoud contrasteert met de heterogene en natuurlijke omgeving. Net als de indrukwekkende culturele erfgoedartefacten, de “Windvangen”. Het Langhuset markeert de waterkant en claimt zijn positie in de Glomma-delta.

Hoe dichter de bezoeker het museum benaderd, hoe meer de kwaliteit en het vakmanschap zich manifesteert. Het Langhuset heeft een iconische opening, dat in de eerste plaats de ingang en de belangrijkste openbare route door het gebouw naar de delta markeert. Het fungeert bovenal als kader voor het landschap. Het omkaderde uitzicht isoleert de unieke kwaliteiten, om deze nog meer te benadrukken en de nieuwsgierigheid te stimuleren.

Windvangen © Sparby, Kaare/Anno Norsk- kogmuseum

Het Longboard

Het grootste gebaar van het ontwerp van Karres en Brands is mogelijk niet in het museum zelf. Het is een externe route die vanuit het gebouw helemaal tot aan het water strekt: Het Longboard. Met de lengte van 200 meter is het meer dan een ponton in het water: het is een combinatie van een openbaar plein, een promenade, brug en culturele ruimte. Het strekt zich uit tot ver in het water als verwijzing naar de uitgestrekte boomstammen langs de Glomma en biedt een comfortabele wandelroute vanaf het water en de parkeerplaatsen naar het museum.

Verweving van het programma

De programmering voor het Langhuset is opgezet om maximale interactie te stimuleren binnen een robuust, functioneel en flexibel concept. Met zorgvuldig gechoreografeerde routes worden de verschillende gebruikersgroepen door het gebouw geleid in een 3D-helixachtige beweging, om zo het museumverhaal te ontrafelen en tegelijkertijd een glimp op te vangen van aangrenzende functies zoals workshops, verschillende labs en het leercentrum. De integratie van de verschillende volumes in één gebouw staat symbool voor de synergie van kennis en cultuur en doorbreekt de sociale grenzen en barrières. Het Langhuset wordt een museum dat de culturele identiteit van de dorpen versterkt.

Natuurlijk duurzaam

De gehele constructie van het museum is uit hout vervaardigd. De buitenste huid van het gebouw bestaat uit verticale zwarte houten lamellen. De vorm en het ritme van de lamellen verwijzen naar het houtkapproces en geven het museumvolume een geleidelijke verandering van uiterlijk en voelbare kwaliteit van dichtbij. De ramen, loggia's en verschillende andere elementen worden in deze buitenste laag geïntegreerd. Dit zorgt voor eenheid van het geheel. Een bijkomend voordeel is dat hiermee het klimaat van het gebouw kan worden geregeld. Het biedt de mogelijkheid om verschillende schuif “gordijnen” in de gevel te sluiten of te openen, waardoor de mate van lichtinval kan worden gedoseerd.