Vorige artikel 13 april 2016 Volgende artikel

karres+brands presenteert “De Zeven Nieuwe Nederlanden”

karres+brands presenteert “De Zeven Nieuwe Nederlanden”

Op 7 april 2016 heeft karres+brands de resultaten gepresenteerd van het ontwerpend onderzoek "Challenge Landschap 2070". Samen met drie kennisinstellingen en zeven ontwerpbureaus heeft karres+brands, in opdracht van de Raad van de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI), zijn visie gegeven over welke ontwikkelingen en onzekerheden bepalend zijn voor de vorming van het landschap in 2070 en over welke rol de overheid hierin kan spelen.

De resultaten van deze onderzoeken dienen als input voor het advies over landschap dat de RLI in de zomer van 2016 zal publiceren. Verschillende uitdagingen vormen de aanleiding voor het schrijven van het advies over landschap. Enerzijds zorgt een aantal actuele ruimtelijke ontwikkelingen voor een verandering van het landschap. Anderzijds komt door deregulering en decentralisatie de zorg voor het landschap meer bij de lagere overheden te liggen. De RLI verkent in dit advies hoe de kwaliteit van het landschap in de toekomst geborgd kan worden en wat de rol van de overheid hierin is. 

Het Nederlandse landschap is voor een groot deel door de mens gewonnen op de natuur. Dit heeft geresulteerd in bijzondere landschappen, zoals de droogmakerijen, zandverstuivingen en deltawerken. Deze traditie heeft een keerzijde, het constant werken tegen de natuur leidt tot onvoorziene problemen en constant onderhoud. Met de nieuwe uitdagingen in het vooruitzicht, zoals klimaatverandering, zeespiegelstijging en energietransitie, lijkt deze situatie onhoudbaar. Om deze gespannen verhouding tussen mens en natuur te verlichten is het essentieel om niet tégen de natuur in te werken, maar om met de natuur méé te bewegen.

Als antwoord op de uitdaging om meer mee te bewegen met de natuur introduceert karres+brands "De Zeven Nieuwe Nederlanden". De Zeven Nieuwe Nederlanden is een nieuwe bestuurlijke indeling die, in tegenstelling tot het huidige sectorale beleid, gebaseerd is op de logica van het landschap. Gefundeerd op natuurlijke condities en de economische relaties is Nederland op te delen in zeven nieuwe landstreken met elk een eigen karakter en elk een eigen kracht. 

Meer informatie over de "Challenge Landschap 2070" kunt u vinden op de website van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur.

Gerelateerde projecten