Vorige artikel 31 augustus 2016 Volgende artikel

karres+brands wint wedstrijd masterplan stationsgebied Roskilde

karres+brands wint wedstrijd masterplan stationsgebied Roskilde

karres+brands heeft samen met EFFEKT, WTM, ARUP en Alectia de prijsvraag voor de ontwikkeling en revitalisatie van het stationsgebied Ny Østergade in Roskilde (Denemarken) gewonnen. Met het winnende voorstel integreert de stad met het station op een bijzondere manier. In het drie hectare grote gebied wordt 100.000 m² hoogstedelijke mix van functies voorzien. Daarnaast worden nieuwe fiets- en voetverbindingen gemaakt onder het spoor die het noordelijke en zuidelijke deel van de stad veel beter met elkaar zullen gaan verbinden.

Het team heeft een oplossing ontwikkeld om de verschillende stadsdelen van Roskilde weer met elkaar te verbinden. Met de aanleg van de spoorlijn is de stad in tweeën gesplitst: het historische deel in het noorden, met onder meer de kathedraal van Roskilde die op de lijst van UNESCO staat, en het moderne zuidelijk deel met nieuwe bedrijfslocaties en hedendaagse culturele hotspots zoals het Roskilde festival. Het nieuwe stationsgebied van Roskilde transformeert het station van een barrière voor de stad in een nieuwe hub voor de stad, die het noorden verbindt met het zuiden en het stadsleven met infrastructuur voor alle gebruikers en de hele stad. 

Een van de belangrijkste elementen van het ontwerp is de integratie van het station met de omringende stad, door het station te transformeren tot een grote publieke ruimte. Het nieuwe stationsgebied van Roskilde zal hierdoor een van de eerste projecten zijn die stad, station en stadsleven als een geheel met elkaar integreren. Het ontwerp breekt met het idee van het station als een losstaand gebouw met alleen een ticketbalie en een wachtruimte. In plaats daarvan worden het station en de bijbehorende infrastructuur integraal onderdeel van het stedelijk weefsel.

De integratie van stad en station wordt doorgevoerd tot op de perrons door winkels, cafés en restaurant een plek te geven direct aan de perrons. Hierdoor sta je direct in het midden van de bruisende stad, zodra je de trein verlaat.

In plaats van een traditionele infrastructurele oplossing, zoals een tunnel of een brug over het spoor, heeft het team een groen en royaal plein ontworpen waar de spoorlijnen boven hangen. De stadsverbinding wordt een van de belangrijkste verbindingen tussen de twee stadsdelen en zal een samensmelting zijn tussen winkels, cafés, station faciliteiten en plekken voor recreatie en ontmoeting. De gekozen oplossing zorgt voor een duidelijke routing door het station, een goed overzicht over de stad en een zeer efficiënte en naadloze doorstroming voor de ongeveer 30.000 mensen die het station dagelijks kruisen.

Het stationsgebied zal getransformeerd worden van een troosteloos parkeergebied in een nieuw bruisend stadshart. Naast het station, biedt het masterplan ruimte voor nieuwe woningen, retail, een hotel, een warenhuis en een serie van nieuwe verbindingen en openbare ruimtes. De nieuwe verbindingen en openbare ruimtes worden verbonden met bestaande stedelijke gebieden en geven verschillende plekken een eigen karakter. 

In het stationsgebied bevindt zich de belangrijkste openbare ruimte aan de zuidzijde van het spoor met winkels en horeca op de perrons. In het oosten en het westen zijn groene en recreatieve plekken gesitueerd te midden van verschillende buurten met kantoren en woningen. De structuur van de nieuwe bebouwing, opgebouwd rondom nieuwe functies en openbare ruimte, bestaat uit verschillende typologieën van kleinschalige bouwblokken die refereren naar de historische bouwblokken bij de markt. 

De ontwerpprijsvraag is gestart in november 2015 met zeven teams. In maart 2016 zijn twee teams geselecteerd voor de tweede fase van de prijsvraag. Tijdens de twee fases van de prijsvraag zijn meer dan 100 bewoners betrokken bij het ontwerp. Tijdens verschillende workshops konden de bewoners input en ideeën aanleveren voor het nieuwe stationsgebied. In komende periode zullen de plannen verder ontwikkeld worden.

Bekijk voor meer informatie ook de website van de gemeente Roskilde.

Gerelateerde projecten