Vorige artikel 5 december 2017 Volgende artikel

karres+brands, wint prijsvraag voor de transformatie van het Maria Hilf ziekenhuis

karres+brands, wint prijsvraag voor de transformatie van het Maria Hilf ziekenhuis

karres+brands heeft samen met Urban Agency en Urbanization.dk de prijsvraag gewonnen voor de transformatie van het Maria Hilf ziekenhuisterrein naar een nieuwe stedelijke woonomgeving. Het ziekenhuis ligt aan de rand van het historische centrum van Mönchengladbach. In de komende twee jaar zal er een nieuwe hoogstedelijke woonwijk verrijzen die sterk verbonden zal zijn met de omliggende stad. Het plan bestaat uit een robuust stedelijk raamwerk met bouwblokken op terrassen en een nieuw meanderend pad dat vanuit elk blok toegankelijk is en het hoogste punt met het laagste punt verbindt. 

Gedurende een workshop van een week hebben vijf teams intens samengewerkt met bewoners en betrokkenen om een toekomstvisie te bedenken voor het gebied. Op dit moment is het terrein beperkt toegankelijk, staat het vol met hekken en het hoogteverschil van 10 meter deelt het terrein in twee afzonderlijke delen op. De oplossing wordt gezocht in het bouwen op een serie van plateaus die het hoogteverschil trapsgewijs vormgeven en aansluiten op de omliggende stedenbouwkundige typologie. Een slingerend pad met openbare plekken vertegenwoordigt het DNA van Mönchengladbach. Het pad begint op het hoogste punt bij de beschermde kapel van Maria Hilf en op de route naar beneden zijn er zichtlijnen naar de oude schoorstenen van de textielindustrie en de kerktorens van de stad. Het pad strekt zich uit naar lokale pleintjes en smalle straatjes, met trappen die omhoog of omlaag leiden naar andere terrassen en bouwblokken. 

Het stedenbouwkundige raamwerk biedt ruimte voor de diverse woontypologie: wonen in het groen, appartementen met uitzicht over het landschap, starterswoningen en de mogelijkheid van kleinere ontwikkelingen in collectief opdrachtgeverschap. Elk blok bestaat uit individuele losse woningen, met kleurrijke façades en een herkenbare en duidelijke overgang tussen openbaar en privé. De terrassen zorgen voor een optimale zon-oriëntatie, een prettig microklimaat en zicht op de stad. 


Maria Hilf zal de oude stad verbinden met het noordelijker gelegen Buntergarten en vormt het missende puzzelstuk in een serie van noord-zuid georiënteerde groene parken en publieke ruimtes. Met het voorstel om de omliggende straten mee te ontwerpen kunnen bouwblokken worden geopend, het voetgangersnetwerk versterkt en de omliggende gebieden geactiveerd. Hiermee wordt de integratie van het toekomstige Maria Hilf in de stad gewaarborgd.