Vorige artikel 23 september 2021 Volgende artikel

Met de Passerelle krijgt Zwolle een houten en groene ‘opgetilde straat’ over het spoor

Met de Passerelle krijgt Zwolle een houten en groene ‘opgetilde straat’ over het spoor

Karres en Brands heeft samen met ipv Delft en Miebach nieuwe loopbrug over de treinsporen van Zwolle ontworpen. Wij zijn bijzonder trots om het resultaat te laten zien waar wij, samen met het hele ontwerpteam, in de afgelopen maanden aan hebben gewerkt. De Passerelle biedt een unieke beleving en verbindt het Zwolse centrum met de zuidzijde. In het ontwerp staat het gebruik en de beleving van Zwollenaren, bezoekers en reizigers voorop. De kracht zit in de ruimte óp de passerelle, als een ultieme straat van de stad. De dynamische vorm van ruim 127 meter lang en 10 meter breed versterkt deze speciale beleving. In Zwolle start in 2023 de bouw over het Zwolse spoor.  

Van perspectief tot ontwerp 

De passerelle is voor ons de kers op de taart nadat we in 2017 het Ontwikkelperspectief voor het stationsgebied Zwolle hebben opgeleverd. Verschillende projecten uit dit perspectief zijn inmiddels uitgevoerd, zoals de nieuwe fietsenkelder en het stationsplein. De passerelle is de volgende stap! Het ontwerp voor Passerelle is inmiddels klaar om voor te leggen aan de Zwolse gemeenteraad. Een ontwerpteam met daarin verschillende expertises heeft gewerkt aan de brug. Het team bestond uit medewerkers van ingenieursbureau ipv Delft, Miebach, gemeente Zwolle en ProRail.

Belangrijke verbinding in het nieuwe Zwolse centrum 

De bijzondere loopbrug wordt de verbinding tussen de oude binnenstad en de Spoorzone, het vernieuwde gebied aan de andere kant van het spoor dat volop in ontwikkeling is. Het is een belangrijke aanjager van de ontwikkeling van de Spoorzone. De passerelle brengt in feite twee werelden bij elkaar. De 19e-eeuwse stad met singels, een parkachtig Stationsplein en monumentale bomen. En de zuidzijde van het station waar zich een nieuw stadsdeel ontwikkelt met bedrijven, onderwijs, cultuur en in de toekomst ook meer woningen. Met deze nieuwe verbinding kunnen bezoekers, van de ene naar de andere kant van het centrumgebied.  

Hout, groen en water  

De loopbrug krijgt de uitstraling van een opgetilde straat met veel groen zoals bomen, struiken en ook water. Hierdoor wordt het een prettige plek om te verblijven. De basis van de brug is hout. Er wordt alleen beton gebruikt voor de fundering. Dit geeft de passerelle een duurzame warme en vriendelijke uitstraling. Water krijgt een belangrijke plek op de passerelle. Niet alleen voor de beplanting, maar ook als beleving. Zo loopt overtollig regenwater deels zichtbaar weg via een speciale goot en komt er een speciaal waterkunstwerk op het hoogste punt van de brug.   

  

Vervolgstappen 

ls de raad heeft ingestemd met het ontwerp voor de loopbrug over het spoor, volgt de aanbesteding voor de bouw. De constructie boven het spoor en de trappen worden door ProRail aanbesteed. De gemeente is verantwoordelijk voor de aanbesteding van de inrichting van de openbare ruimte op de brug. 

De planning is dat in december 2022 het gebouw dat naast het stationsgebouw staat, gesloopt wordt Op deze plek (aan de noordkant van het station) komen namelijk straks de trappen van de brug. De bouw van de passerelle kan dan starten in 2023. 

In samen werking met: gemeente Zwolle, ProRail, ipv Delft en Miebach