Vorige artikel 7 mei 2020 Volgende artikel

Ontwerp blaast nieuw leven in hallen Backer+Rueb

Ontwerp blaast nieuw leven in hallen Backer+Rueb

Backer+Rueb wordt een gemengde stedelijke buurt met zo’n 450 woningen en volop ruimte voor werken, horeca aan de kade en andere publieke voorzieningen. De hele buurt ademt het industriële verleden en wordt gekleurd door kunst, cultuur en creativiteit. In opdracht van Amvest en in samenwerking met de gemeente Breda ontwerpen Rijnboutt en Karres en Brands aan het stedenbouwkundig plan en ontwerp openbare ruimte, waarin industrieel erfgoed identiteitsdrager van het gebied wordt. Van de destijds imposante machinefabriek Backer+Rueb resteren nog enkele kenmerkende delen. De drukte, levendigheid en bedrijvigheid van toen leven nu al op met tijdelijke programmering. Met de herbestemming wordt het gebied weer volledig tot bloei gebracht. 

De hoofdstructuur van Backer en Rueb wordt bepaald door de drie zones met industrieel erfgoed: de Van Puiflijkhal, de Backer en Ruebhal en de zone met Electron. Binnen deze zones wordt het industriële karakter door de inrichting van de openbare ruimte versterkt. In de twee tussengebieden krijgt de openbare ruimte een zo groen mogelijk karakter en wordt het informele dwaalmilieu verstrekt. De bestaande fabriekshallen en het kantoor worden met doorbraken, aanbouwen en spectaculaire toevoegingen op het dak de identiteitsdragers van het gebied. De centrale hal wordt een overdekte publieke ruimte die de Speelhuislaan verbindt met de kade en ruimte biedt aan exposities en events. Het industriële karakter van de gebouwen wordt door de inrichting van de openbare ruimte versterkt.

Backer+Rueb wordt een autoluwe wijk waarbij het fiets- en voetgangersverkeer wordt gestimuleerd. De inrichting van de openbare ruimte is gericht op het stimuleren van ontmoeting en interactie. Naast de formele horecaterrassen zijn op diverse locaties informele, collectieve voorzieningen voor de bewoners voorzien zoals speelplekken, picknickbanken en kanohelling/-stalling. De buurt is klimaatadaptief en natuurinclusief. Door de inrichting met veel groen is het ook in warme periodes aangenaam. Regenwater wordt afgekoppeld en het zo lang mogelijk vastgehouden in het gebied. Het proces van afkoppeling, buffering en afvoer van regenwater wordt zoveel mogelijk zichtbaar gemaakt in de openbare ruimte.

De herontwikkeling van het Backer+Rueb-terrein is nauw afgestemd op de ontwikkeling van twee andere voormalige bedrijfsgebieden, Klavers Jansen en Electron. De drie gebieden moeten op termijn één groot Creative District vormen, binnen het herontwikkelingsplan CrossMark voor de spoorzone van Breda. Na een (online) participatieproces en voorleggen aan het college van B en W volgt een aanvraag voor een bestemmingsplan. Dan wordt het stedenbouwkundig ontwerp stapsgewijs uitgewerkt in concrete bouwplannen en architectuur. De eerste woningen en werkruimtes zullen naar verwachting in 2023 gereed zijn.