Triango

Triango

Triangle de Gonesse – Parijs, Frankrijk

Wisselwerking tussen gebouw en omgeving biedt nieuwe mogelijkheden voor werken, recreatie en natuur

Triango is het winnende voorstel voor een nieuw type kantoorgebied, levendig en divers, functioneel, maar ook ambitieus en experimenteel – en waar duurzaamheid in al zijn aspecten wordt gepromoot. Triango is niet alleen een ankerpunt voor de ontwikkeling van de Triangle de Gonesse, maar ook een referentiepunt voor het type kantoorgebied dat we willen creëren. Triango brengt natuur, sport en werk samen en genereert daarmee een reeks mogelijkheden die ruimte biedt voor het bekende, het nieuwe en het onverwachte.

Triango is onze visie voor een nieuwe manier van werken. Een kantoorgebied dat niet wordt gedefinieerd door iconische gebouwen maar door hoogwaardige openbare ruimte. De wisselwerking tussen gebouw en omgeving biedt nieuwe mogelijkheden voor werken, sporten, recreatie maar ook voor natuur. Net zoals elementen in de natuur gedefinieerd zijn door de verbindingen tussen verschillende moleculen, zo is het park ook versterkt door zijn openbare ruimte en verbindingen tussen gebouwen. Geen strijd tussen iconische architectuur maar juist synergie. Triango - een subtiel icoon.

Het masterplan is gestructureerd volgens een zeer robuust kader dat de grenzen van het plangebied en het centraal gelegen weelderig groen park benadrukt. De schil van gebouwen reageert op de unieke kwaliteiten van de locatie en is opgedeeld in 3 verschillende zones met ieder een eigen karakter. De ‘Urban’ zone ligt aan de zuid- en oostzijde van het plangebied en vormt de verbinding met Europa City. De bebouwing kenmerkt zich door zijn stedelijk karakter, waarbij de doorgaande transparante plint, tuinen en atria invulling geven aan een levendige publieke ruimte. Centraal in deze zone ligt een opgetilde kas, die op energie-neutrale wijze voedsel en ingrediënten produceert voor de lokale bedrijven, winkels en restaurants. De ‘Organic’ zone is naar het park georiënteerd. Elk gebouw heeft een eigen relatie met het glooiend oplopend park en vormt zo innovatieve buitenruimten voor nieuwe manieren van werken en recreatie, zoals tribunes bij sportactiviteiten, een gevel als klimmuur, terrassen rondom het water mogelijkheden voor conferenties en lezingen in de buitenlucht.

De ‘Landmark’zone aan de oostzijde van het plan presenteert zich aan de langsrijdende automobilist op de autosnelweg en is daarom het meest markant vormgegeven. ’s Avonds verlicht de glazen broeikas het gebouw van binnen, waardoor het iconische gebouw al van ver herkend zal worden.

De ‘ruggengraat’ is de hoofdroute door het gebied. Hij verbindt alle belangrijke bestemmingen in het park en medieert de relatie tussen kantoor en park door bijzondere actieve plekken te creëren. Hij raakt de belangrijke entrees van het gebied geeft expressie aan het integratie van werk- en sportfuncties.

Triango wordt een werkende landschapsmachine met een geïntegreerd natuurlijk watersysteem. Water wordt hier niet alleen gebufferd en geïnfiltreerd maar ook gezuiverd en hergebruikt. Alles in een systeem met een hoogwaardige verblijfskwaliteit, met ruimte voor sporten, verblijven en ecologie. Triango is ook een voorbeeld van waterretentie en climate proofing. Er wordt gebruik gemaakt van de bestaande topografie om de waterstroom te bepalen en om verzamelplekken te definiëren. Zo ontstaat er een centrale waterzuiveringsmachine, direct gelegen aan de urban strip, waar je het groen-blauwe systeem en de kwaliteiten daarvan kan ervaren.

Project data
Locatie. Triangle de Gonesse – Parijs, Frankrijk
Opgave ​Ontwerp duurzaam businesspark
Omvang ​15 hectare / 167.000 m² BVO
Ontwerp ​2017
Status ​Competitie 1e prijs
Opdrachtgever ​BoPro
In samenwerking met ​RAU architects, SeArch, Lateral Thinking Factory, SQA, Urban Crop Solutions, Phileas, Building Integrated Greenhouses, Evergreen
Gerelateerde projecten