Waterplein in Rotterdam Zuid

Waterplein in Rotterdam Zuid

Rotterdam, Nederland

Een uniek circulair watersysteem dat verbinding mogelijk maakt tussen gebouwen, openbare ruimte en het Zuiderpark

Onderdeel van de Gebiedsontwikkeling Hart van Zuid is een uniek circulair watersysteem dat gebouwen, openbare ruimte en het Zuiderpark met elkaar verbindt. Zo komt er een zogeheten urban waterbuffer. Dat is een systeem waarbij regenwater wordt opgevangen, gefilterd, opgeslagen en hergebruikt. Zo kan er 20 miljoen liter worden hergebruikt zonder dat er van een rioolwaterzuiveringsinstallatie gebruik hoeft te worden gemaakt.

Om dit mogelijk te maken, wordt onder de Gooilandsingel een krattenberging gemaakt. Hierin wordt het water van het dak van Winkelcentrum Zuidplein en de Gooilandsingel opgevangen. Bij een flinke regenbui kan in een keer 2,4 miljoen liter water opgevangen worden. Nadat het water is opgevangen, wordt het aan de parkrand van het Zuiderpark gezuiverd met planten en vervolgens diep in de grond opgeslagen. Daarna kan er in droge periodes het schoon omhoog worden gepompt.

Het water zal worden gebruikt door een nieuw gebouwde Pathe bioscoop en Rotterdam Ahoy, dat naast de gemeente Rotterdam en Hago Nederland deelnemer is aan het project. Het project is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid waarbij onder meer de Gooilandsingel opnieuw wordt ingericht als een groene stadsboulevard speciaal voor voetgangers en fietsers. Ahoy zal het water uit de waterbuffer gebruiken voor glasbewassing en schoonmaak van vloeren. Bij de nieuwe Pathé-bioscoop zal vanaf 2024 het water worden gebruikt voor de toiletspoeling. Daarmee wordt in totaal jaarlijks 15.000m2 drinkwater bespaard. Als de ‘bel’ groot genoeg is, kan het water ook worden gebruikt om het Zuiderpark door te spoelen in de zomer als de waterkwaliteit van de vijvers achteruit dreigt te gaan.

Daarnaast wordt het gefilterde water hergebruikt in de fonteinen van het waterplein op het Annie M.G. Schmidtplein. Het waterplein slaat wanneer het regent tijdelijk water op, en vult de ondergrondse bassins. Dit water kan vertraagd worden afgevoerd, waardoor het riool tijdens flinke regenbuien wordt ontlast. En wanneer het droog is, kan er op het plein gezeten, gelopen en gespeeld worden. Het is het eerste plein in Nederland met waterfonteinen dat met lokaal gefilterd water gevoed wordt.

Het plein is een kunstwerk met vloeiende, organische vormen die met grote precisie zijn uitgesneden uit diverse natuurstenen. Het is ontworpen met een knipoog naar de Rotterdamse wederopbouwkunst. Door het gebruik van verschillende steensoorten en afwerkingen worden deze elegante vormen geaccentueerd. Het plein omvat diverse fonteinen, die harmonieus samenvloeien met de organische structuren van het natuursteen. De link met Rotterdam, de haven en de wederopbouwperiode komt ook terug in het gedicht, dat dichter Derek Otte speciaal schreef voor het Waterplein en waarvan vier regels fysiek op het plein zijn aangebracht: In dit ogenblik leg ik aan / tussen voortaan en voorbij / gooi het anker uit in even / en voor even ben ik vrij. 

Project data
Locatie. Rotterdam, Nederland
Opgave ​Ontwerp plein
Omvang ​1200 m2
Ontwerp ​2020 - 2022
Uitvoering ​2022 -2023
Status ​Uitgevoerd
Opdrachtgever ​Heijmans, Ballast Nedam, Gemeente Rotterdam
In samenwerking met ​Derek Otte (stadsdichter), FieldFactors, Rots Maatwerk
Copyright afbeeldingen ​Sebastian van Damme
Gerelateerde projecten