Bijlmerdreef

Bijlmerdreef

Amsterdam

De meest duurzame straat van Amsterdam

ING gaat een nieuw hoofdkantoor realiseren op de Frankemaheerdlocatie te Amsterdam Zuidoost. De ambities van ING gaan echter verder dan alleen het realiseren van een nieuw hoofdkantoor. Om tot een stadscampus te komen zal naast investeren in gebouwen ook moeten worden geïnvesteerd in de herinrichting van de openbare ruimte. ING heeft de ambitie om samen met de gemeente Amsterdam te komen tot een kwaliteitsverbetering. Een kwaliteitsverbetering van een gebied dat het in zich heeft om een stadscampus te worden dat integraal onderdeel uitmaakt van het ArenaPoortgebied. Met name de huidige inrichting van de Bijlmerdreef en de aansluiting op het Hoekerodenplein zijn aan een flinke opknapbeurt toe. De inrichting wordt nu gekenmerkt door asfalt, betontegels en nauwelijks groen.

 

Karres en Brands heeft in opdracht van de gemeente Amsterdam en ING een schetsontwerp voor de Bijlmerdreef gemaakt, als eerste verkenning van de mogelijkheden tot verbetering van het openbaar gebied. De gemeenschappelijke ambitie van ING en gemeente Amsterdam is om van de Bijlmerdreef een aantrekkelijke, uitnodigende en duurzame straat te maken. Een straat met een eigen identiteit. Maar een goede straat maken is tegenwoordig meer dan alleen maar een zichzelf onderscheidend en functionerend ontwerp met goede materiaalkeuze.

De straat van de toekomst moet op een andere manier omgaan met de gevolgen van klimaatverandering door water te bufferen, infiltreren en misschien te hergebruiken. Op deze manier draagt de Bijlmerdreef bij aan de doelstellingen van ‘Amsterdam Rainproof’. De straat van de toekomst gaat een rol spelen in het metabolisme van de stad, gaat stromen van energie koppelen, gaat restwarmte gebruiken, energie opslaan en misschien wel energie produceren. De straat van de toekomst is gemaakt van gerecyclede materialen, CO2 neutrale materialen en heeft misschien wel een negatieve CO2-footprint. En bovenal is de straat van de toekomst smart door nieuwe manieren van mobiliteit te faciliteren, smart lighting systemen toe te passen en de straat van de toekomst is adaptief zodat de straat reageert op onze manier van gebruiken.

Om deze ambitie waar te maken werkt Karres en Brands aan een methodische aanpak voor het implementeren van energie- en klimaatdoelstellingen in het ontwerp van de openbare ruimte. Kern van de methodiek is het verbinden van de trias-energetica-aanpak (koppelen, slim benutten en productief maken van energiestromen) met locatiekwaliteiten en stakeholders. Een stap-voor-stapbenadering onderzoekt ambities en mogelijkheden van alle actoren en vertaalt deze naar haalbare doelen en concrete oplossingen (water, groen, energie, materialen).

Project data
Locatie. Amsterdam
Opgave ​Ontwerp duurzame en klimaatadaptieve straat
Omvang ​5,1 hectare
Ontwerp ​2016 – 2017
Uitvoering ​2021 - heden
Opdrachtgever ​gemeente Amsterdam, ING Groep N.V.
Gerelateerde projecten