Groene Singel

Groene Singel

Antwerpen, België

Een grote groene ruimte als katalysator van stedelijke ontwikkeling

De Groene Singel is een ruimtelijk en ecologisch versnipperde infrastructurele corridor rondom Antwerpen. Het is een 625 hectare grote, strategisch gelegen ‘groene leegte’ tussen de binnen- en buitenstad, die een sleutelrol kan vervullen als katalysator van de verdere stedelijke ontwikkeling van de stad. In 2011 won Karres en Brands samen met Maxwan, Antea Group, HUB en Goudappel Coffeng, de aanbesteding voor het ontwerpen van het beeldkwaliteitplan van de Groene Singel. Het Beeldkwaliteitplan Groene Singel brengt eenheid in de gefragmenteerde ruimte, en vergroot de aantrekkelijkheid en toegankelijkheid voor mens, flora en fauna. Het bevat groene, ecologische en slimme, betaalbare richtlijnen voor landschap, openbare ruimte, ecologie, infrastructuur en gebouwen.

De Groene Singel is op dit moment als verblijfsruimte niet bijzonder populair bij de Antwerpse bevolking maar is dat, mede daardoor, wél als biotoop voor een rijkdom aan flora en fauna. De bermen van de Groene Singel zijn weldadig groot en liggen op een steenworp afstand van de aanliggende stadswijken, die een tekort kennen aan park- en speelruimte, scholen, culturele- en sportvoorzieningen. De toekomst van de Groene Singel wordt door zorgvuldig beheer en op verbinding gerichte ingrepen uitgebouwd tot een nog krachtiger ecologisch systeem. 

Een verblijf in de Groene Singel wordt aantrekkelijker gemaakt door het bermenlandschap beter in te richten, alsmede de infrastructuur die er doorheen snijdt. In drie deelruimtes worden bestaande landschappen gedifferentieerd ontwikkeld. In het noordelijke deel het Havenlandschap, in het zuidelijke deel het Rivierduinenlandschap. Daartussen bevindt zich het Bosschagelandschap. De groene kwaliteit wordt sterk verbeterd: de ecologische waarde neemt toe, de bermen en beplanting vormen sterke eenheden en hebben een hogere visuele kwaliteit. De ecologische hoofdstructuur wordt versterkt door de verbeterde verbanden met aangrenzende parken en landschapseenheden: beeld, beheer en ecologie gaan hand in hand.

Tegen de achtergrond van de constanten van landschap en infrastructuur nestelen zich bijzondere gebouwen en buitenruimtes in de Groene Singel. De Keien (grote ontwikkellocaties) en de Bermgebouwen (kleinere publieke gebouwen) zijn verbijzonderingen omringd door de Groene Singel en de randen van de binnen- en buitenstad. Geluidsbeperkende maatregelen verbeteren de leefkwaliteit van aangrenzende wijken, waardoor de Groene Singel een aangenamere verblijfsruimte wordt.

Het prijsvraagplan is inmiddels uitgewerkt tot een volwaardig Beeldkwaliteitplan, dat niet alleen de basis vormt voor het beheer van de groene ruimte, maar ook voor toekomstige ontwikkelingen in de Groene Singel. 

Project data
Locatie. Antwerpen, België
Opgave ​Ontwerp beeldkwaliteitsplan ring rond binnenstad en uitvoering projecten deelgebieden
Omvang ​625 hectare
Ontwerp ​2011 – 2017
Status ​In uitvoering vanaf 2013
Opdrachtgever ​AG VESPA Antwerpen
In samenwerking met ​Maxwan, Antea Group, HUB en Goudappel Coffeng
Gerelateerde projecten