Helsinge Garden City

Helsinge Garden City

Helsinge, Denemarken

Het Dorp van de Toekomst: een model voor duurzaam leven op het platteland

In samenwerking met EFFEKT, Atkins, CFBO en Trafikplan heeft Karres en Brands het masterplan Helsinge Garden City – Village of Tomorrow ontwikkeld. Tegenwoordig verlangen veel jonge gezinnen ernaar om naar het platteland te verhuizen – om zo dichter bij de natuur te zijn, met frisse lucht, betaalbare huisvesting en een betere omgeving voor hun kinderen. Door intensief agrarisch landgebruik en een prioritering van autovervoer is het landschap echter grotendeels ontoegankelijk geworden voor de plattelandsbevolking. Bovendien is de bestaande bouwsubstantie gedateerd, en kan onmogelijk tegemoet komen aan de woonwensen van jonge gezinnen. Veel stadsbewoners twijfelen dan ook over deze stap; de afstand naar de arbeidsmarkt, het gebrek aan voldoende openbaar vervoer en het gebrek aan alternatieve woonvormen is daar aan debet. Nu het concept ‘werk’ aan verandering onderhevig is, en lokale werkgelegenheid en transportverbindingen in de toekomst een steeds minder grote rol spelen, kan de stedelijk-rurale beweging serieuze vormen aan gaan nemen. 

Helsinge Garden City is een voorstel voor een nieuwe samenlevingsvorm op het Deense platteland, die een sterke connectie heeft met omringende landschappen, een eigen identiteit bezit en gebaseerd is op gemeenschapsgevoel. Het Dorp van de toekomst is opgezet in clusters, die een groot aantal gemeenschappelijke ruimtes hebben en een hoge mate van ‘delen’ kennen, waardoor het samenleven duurzamer wordt. Het masterplan is ontwikkeld met ecologische, sociale en economische duurzaamheid als de drie belangrijkste parameters in gedachten. Tezamen scheppen ze nieuwe mogelijkheden om een gezonder, zelfvoorzienend leven te leiden, in nauwe relatie met het landschap - en op reisafstand van Kopenhagen. 

Het masterplan voor de nieuwe dorpsgemeenschap is een organisch plan, waar landschap en bebouwing met elkaar versmelten. Om het gemeenschapsleven te versterken, en een sterke relatie op te bouwen met de omringende landschappen, wordt de nederzetting ontwikkeld als woonclusters met een hoge dichtheid, die maar een beperkt oppervlak private buitenruimte bezitten. Het landschap en de riante ‘tussenruimtes’ zijn collectief; ze bevatten recreatieve functies en zijn in gebruik voor in het landschap geïntegreerde voedselproductie, zoals fruitboomgaarden, permacultuur en veehouderij. 

Om een woonbuurt te ontwikkelen met een hoge mate van sociale diversiteit, zowel met betrekking tot inkomen als levensstijl, verschillen de clusters in vorm, materiaal, grootte en eigendomssituatie. Desalniettemin hebben alle woningen een privé buitenruimte en een directe connectie met de collectieve buitenruimte. De clusters worden ontwikkeld als 25 kleine dorpen, die ieder hun eigen karakteristieken bezitten, geïnspireerd op de kwaliteiten van hun locatie. Net als oude Deense dorpen zijn ze geclusterd rondom een gemeenschappelijke ruimte, een vijver of een plein, waar zich het collectieve en publieke leven ontvouwt en tot bloei kan komen.

Een centraal gelegen ‘food hub’ wordt de belangrijkste motor en ontmoetingsruimte voor zowel de lokale bevolking als voor bezoekers. De identiteit van de nieuwe woonwijk is cruciaal om nieuwe type bewoners aan te trekken. In samenspel met de transformatie van het landschap biedt de food hub ruimte voor sociale en voedsel-gerelateerde activiteiten, zoals markten en bijeenkomsten, die een sleutelrol spelen in het creëren van een sterke identiteit en een bewustzijn van het nieuwe gebied. 

Project data
Locatie. Helsinge, Denemarken
Opgave ​Masterplan
Omvang ​65 hectare
Ontwerp ​2016 – heden
Status ​Gewonnen prijsvraag, in voorbereiding
Opdrachtgever ​Gemeente Gribskov
In samenwerking met ​EFFEKT, Atkins, CBFO, Trafikplan
Gerelateerde projecten