Langhuset + Langbryggen Flotingsmuseum

Langhuset + Langbryggen Flotingsmuseum

Fedsund, Norway

Een eenvoudig en duidelijk gebaar verbindt natuur en cultuur

Langhuset ligt op 30 minuten van Oslo, aan de grootste binnenlandse delta van Noord-Europa, aan de oevers van de rivier Glomma en wordt de belangrijkste bestemming van Noorwegen voor cultureel en natuurlijk erfgoed. Het museum heeft als doel het bewustzijn te vergroten van hoe waardevol wetlands zijn, zowel als habitat voor planten en dieren als belangrijke natuurlijke hulpbron voor de mens.

Langhuset verbindt cultuur en natuur in een eenvoudig en duidelijk gebaar. Een nauwkeurig geplaatst geometrisch volume, dat in zijn eenvoud contrasteert met de heterogene en natuurlijke omgeving. Het presenteert zichzelf, bescheiden maar krachtig, met een verwijzing naar de indrukwekkende schaal van de ‘Windvangen’ (schaal van Beaufort). Naast deze culturele erfgoederen markeert Langhuset ook de waterkant en eist het zijn plaats in de Glomma-delta op.

 

Hoe dichterbij de toeschouwer komt, hoe meer het gebouw zijn kwaliteit, diepte en vakmanschap onthult. De structuur valt duidelijk op door de iconische ‘gateway’: een grote opening vormt een kader en markeert de ingang en hoofdroute voor het publiek door het gebouw en doorgang naar de delta. Langhuset fungeert daarom als een gordijn voor het landschap en vestigt de aandacht op het gekaderde uitzicht en isoleert de unieke kwaliteiten van het landschap om ze nog meer te benadrukken en de nieuwsgierigheid te prikkelen.

 

Waarschijnlijk ligt het belangrijkste gebaar van ons ontwerp niet in het museum zelf. Dat is de bezoekersroute die er doorheen loopt en zich helemaal tot het water uitstrekt: de Steiger. Dit verlengstuk voor bezoekers is meer dan alleen een ponton in het water: het is een 200 meter lang hybride bouwwerk en is een combinatie van openbaar plein, promenade, brug en culturele ruimte. Het strekt zich uit tot ver in het water als verwijzing naar de uitgestrekte boomstammen langs de Glomma en biedt een comfortabele wandelroute vanaf het water en de parkeerplaatsen naar het museum. De verschillende hoogteverschillen bieden tal van mogelijkheden voor unieke aspecten en ruimte.

De programmatische strategie van Langhuset is bedoeld om maximale interactie te stimuleren binnen een robuust, functioneel en flexibel concept. Via de geënsceneerde route worden bezoekers in een 3D-helixachtige beweging door het museum geleid. Het verhaal van het museum wordt ontrafeld en er wordt een blik geworpen op aangrenzende functies zoals workshops, laboratoria en het leercentrum. De integratie van de verschillende volumes in één gebouw is een symbool van de co-existentie en synergie van kennis en cultuur en doorbreekt de sociale grenzen en barrières. Langhuset wordt een attractiecentrum dat de culturele identiteit van het dorp versterkt.

De hele constructie is op hout gebaseerd, met verschillende behandelingen. De huid van het gebouw bestaat uit verticale zwarte houten lamellen. De vorm en het ritme van de lamellen verwijzen naar het houtkapproces en geven het museumvolume een geleidelijke verandering van uiterlijk en voelbare kwaliteit van dichtbij. Omwille van de eenheid worden ramen, loggia's en verschillende andere elementen in de buitenste laag geïntegreerd. Hiermee wordt het klimaat van het gebouw geregeld en biedt het de mogelijkheid om verschillende ‘schuifgordijnen’ in de gevel te openen of te sluiten waardoor de mate van lichtinval in het museum kan worden gedoseerd.

 

Project data
Locatie. Fedsund, Norway
Opgave ​Architectuurontwerp museum
Omvang ​7.000m2
Ontwerp ​2020
Uitvoering ​2023 - 2025
Status ​Ontwerpfase
Opdrachtgever ​MiA – Museums in Akershus
Copyright afbeeldingen ​Vivid Vision, Sparby, KaareAnno Norsk skogmuseum
Gerelateerde projecten