Previous article March 30th 2023 Next article

Tender gewonnen voor innovatief Kazernekwartier Crailo

Tender gewonnen voor innovatief Kazernekwartier Crailo

De GEM Crailo, het samenwerkingsverband van de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren, heeft het plan Kazernekwartier van BPD|Bouwfonds Gebiedsontwikkeling geselecteerd voor de ontwikkeling van de eerste fase van het Buurtschap Crailo. Het ontwerp is van de hand van Karres en Brands, Wenink Holtkamp Architecten en Namo Architecture. 

Vanaf eind 2023 zal het eerste deel van de realisatie van Crailo plaatsvinden, beginnend met het Kazernekwartier. Het onherroepelijke bestemmingsplan ‘Buurtschap Crailo’ is recent vastgesteld, wat een belangrijke mijlpaal is. Medio 2023 zal BPD haar plannen gaan presenteren aan alle omwonenden en andere stakeholders. 

Het Kazernekwartier Crailo is een groene oase in het Gooi. Omringd door natuur en grenzend aan Bussum. Een gebied dat altijd verborgen was voor het publiek, maar dat de komende jaren zal veranderen in een nieuw Buurtschap, om te wonen, te werken en te recreëren. Het gehele gebied wordt op natuurinclusieve wijze ontwikkeld en gebouwd. Bestaand materiaal wordt waar mogelijk hergebruikt en uiteindelijk zal het gebied meer energie produceren dan gebruiken. Ruim 60% van de woningen wordt voor de betaalbare segmenten sociaal en middenhuur gemaakt. Het gebied wordt natuurinclusief ontwikkeld. Daarnaast worden de materialen die vrijkomen bij de sloop zoveel mogelijk hergebruikt bij de transformatie en nieuwbouw. Lees het verhaal achter Karzernekwartier Crailo via de projectpagina.

Juryrapport
Volgens de GEM Crailo is de inzending ontwikkeld door een sterk team met geschikte partners die ervaring hebben met de transformatie van Boost-kazernes. In het juryrapport wordt gewezen op het zorgvuldige ontwerp met een duidelijke uitwerking van ‘silent architecture’. Ook het ontwerp van de bestaande gebouwen (van architect August Boost uit 1938) is op een intelligente, eigentijdse manier vertaald met daarin borging van het betaalbare segment en een groot deel van het commerciële programma.