Bart Brands

Partner

Bart Brands (1962) is landschapsarchitect en partner van Karres en Brands. In 1997 heeft hij het bureau samen met Sylvia Karres opgericht. Bart ziet het bureau als een ontwerpbureau dat wordt gedreven vanuit ambacht en passie. Van realisaties op grote schaal tot aan het bedenken van concepten die gaan over landschapsarchitectuur, stedenbouw en architectuur. Bart is als geen ander in staat om ideeën te genereren en opdrachtgevers en collega’s te enthousiasmeren. Hij laat het bureau niet graag in een hokje plaatsen en vindt juist vernieuwende, eigentijdse en out-of-the-box opdrachten interessant.  

Bart studeerde landschapsarchitectuur aan de Rijks Hogere School voor Tuin- en Landschapsinrichting in Boskoop en daarna enkele jaren stedenbouw aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam en Amsterdam. Sinds de oprichting van het bureau heeft hij een grote rol gespeeld bij veel van de ontwerpen zoals Federation Square in Melbourne, Købmagergade in Kopenhagen, recentelijk de ontwikkeling van het masterplan Zanders in Bergisch Gladbach en het masterplan voor Oberbillwerder in Hamburg.

Bart is daarnaast actief als professor aan de Technische Hochschule Ostwestfalen-Lippe, om zo zijn kennis te delen en de samenwerking met de nieuwe generatie ontwerpers op te zoeken. Daarnaast was hij van 2019 tot 2020 Professor in Practice aan de University of Pennsylvania Stuart Weitzman School of Design, van 1998 tot 2014 adjunct-professor aan de RMIT University in Melbourne en gastdocent op de Harvard Graduate School of Design. Bart is een graag gezien jurylid van verschillende internationale competities en awards, zoals “Berlin TXL - The Urban Tech Republic” en recent voor het “Rathaus-und-Marx-Engels-Forum”, beide in Berlijn. Hij was supervisor van verschillende opgaven waaronder de campus Technische Universiteit Delft, Rijkssnelweg InnovA58 en Science Park in Amsterdam.